Peter Varg

Peter Varg (pseudoniem voor Peter Adriaens) werd geboren in Aalst, in 1959, als vijfde in een gezin van zeven. Hij groeide op in de wijk Terjoden en studeerde af als boekhouder aan de Handelsschool te Aalst.

Na een tijdelijke baan bij de ASLK bank werkte Peter een tijdje als dispatcher en daarna als boekhouder in lokale bedrijven. Het bureauwerk kon hem echter niet boeien. Na een aantal jaren vertrok hij als ontwikkelingshelper naar Chili. In Santiago werkte hij mee in een socio-educatief project in een achtergestelde wijk. Daar richtte hij Predel op, een opvangcentrum voor jeugdige schoenlijmsnuivers. Hij leidde het centrum tot zijn terugkeer naar België.

Chili werd in die jaren geregeerd door de dictator generaal Pinochet. Mensen verdwenen alsof ze nooit hadden bestaan. Anderen werden door de generaal het land uitgezet en velen werden gemarteld. Het eerste wat in dat prachtige, magische land stierf, was de waarheid en het tweede was de hoop. Enkele gebeurtenissen bleven aan Peters ziel kleven. Hij besloot om deze in te pakken in tranen en er later iets mee te doen.

In Chili leerde Peter zijn echtgenote Monica kennen. Sinds hun terugkeer wonen zij met hun dochter Natasha in Aalst. Peter is actief in de beveiligingssector, terwijl Monica in de verzorgingssector aan de slag is.

Van Peter verscheen in april 2017 De Jaguarkrijger, het eerste boek in de bijzondere fantasytrilogie Kukulkans Meesterplan. In het eerste  boek van deze fantasytrilogie weeft Peter fantasy samen met het Chili tijdens het schrikbewind van generaal Pinochet, met in de hoofdrol het volk van de Coya’s en hun geschiedenis vanaf de Tiahuanaco-cultuur.

Eind juli 2017 verscheen Droomsels van de Leegte, een verhalenbundel waarin Peter karakters die net niet of slechts deels voorkomen in de trilogie een eigen podium heeft willen bieden.

In februari 2018 kwam het tweede boek in de trilogie uit. In De Weerbeer ontdekt de lezer dat alle geschiedenis van de aarde met elkaar te maken heeft. Het befaamde carnaval van Aalst speelt een bijzondere rol in het verhaal en speciaal om die reden hebben Peter Varg en Celtica dit leesfragment: De Weerbeer-Carnaval geselecteerd om de nieuwsgierigheid van de lezers te prikkelen!

Begin oktober 2018 verscheen De Boomridder, de tweede verhalenbundel als toevoeging bij de trilogie Kukulkans Meesterplan. De op handen zijnde eindtijd geeft de verhalen een sinistere toon. De verhalenbundels en de trilogie zijn dan ook het best te betitelen als dark fantasy.

Het derde boek in de trilogie verscheen in januari 2020 en is getiteld De Zoon van de Slang. Fany van Hemelen, recensente voor boekenblog In de Boekenkast, las en beoordeelde de volledige trilogie. Over het derde boek zegt zij onder andere:

Wat ben ik blij met dit deel. Raadsels worden opgelost, emoties worden voelbaar en er is een machtige strijd met een hoopvolle boodschap. Omdat het verhaal nu meer vanuit de wezens zelf verteld wordt en me daardoor meer raakt, kan ik me nu volledig inleven in hun waarheid en karakter. De Zoon van de Slang verbindt mens, dier, god en demon in het verleden, heden en de toekomst. Het wervelende einde is een nieuw begin.

Als ik denk: “Nu weet ik wel hoe de vork in de steel zit” dan bam … verrast het verhaal met weer een onverwachte twist. De manier waarop de auteur de samenhang tussen alles weergeeft en hoe hij me eindelijk Kukulkans Meesterplan verduidelijkt, is echt genieten. Natuurlijk ga ik niet verraden hoe alles afloopt, daarom moet je het boek lezen, maar ik durf zeggen dat nu eindelijk aangetoond wordt waarom bepaalde dingen al vroeg in de sterren geschreven stonden. De Zoon van de Slang ontsluiert verschillende waarheden en bewijst dat manipulatie van alle tijden is. Opnieuw verwerkt Peter Varg de actuele ellende en fouten van onze maatschappij, op een creatieve manier, in deze duistere vertelling.

Een derde verhalenbundel – deze keer losstaand – is in januari 2022 verschenen: Geheimen van stof en zand. In deze bundel vind je vijf fantastische vertellingen boordevol duistere en raadselachtige wezen. Eén aspect verbindt al Peters verhalen en dat is zijn grenzeloze, duistere fantasie. Op de website Fantasize is een mooie recensie van deze bijzondere verhalenbundel te vinden.

Celtica’s Cover Competitie 2022

Celtica's Cover Competitie 2022 ZilverHet is inmiddels traditie om in het begin van een jaar terug te kijken naar de verschenen titels en aan lezers te vragen welke cover het meest aansprekend was. Dit jaar zag de top 3 er zo uit:

  1. Terras Altas, 2 – Inktzwart – door Patty van Delft, cover eveneens door Patty van Delft
  2. Geheimen van stof en zand – door Peter Varg, cover door Anaid Haen
  3. Geestenmeesters – door Anna López Dekker, cover door Ronald Helmstrijd

Van harte gefeliciteerd, Peter Varg en Anaid Haen!

Tot slot

Tot slot een aantal woorden van Peter zelf:

Wat kan ik jullie nog meer vertellen over mezelf? Misschien iets over boeken. Wel, ik heb ze allemaal gelezen. Van Asimov tot Zelazny, van Poe tot King en van Marques tot Allende. Boeken, ik heb erin gewoond, ik ben erin verloren gelopen en nu kan ik nooit meer terug naar de gewone wereld. Ik wil ook nooit meer terug. Ik heb de deur van die werkelijkheid achter mij dichtgegooid. Vastgespijkerd met vloeken en overplakt met dromen. Hier, achter de deur, lees ik geen boeken meer. Ik schrijf met mijn vinger verhalen in de lucht, in de grond, in het water en in het vuur. Na het laatste punt vliegen ze weg. Mijn verhalen … uw mooiste droom, of uw ergste nachtmerrie en soms, na een tas goede lettersoep, schrijf ik een gedicht:

De Weerwolf

Als het gesluierd, schemerdonker bos
Zich opmaakt voor de nacht;
Als de spin het laatste zonlicht vangt
En deelt in kleurenpracht;
Als het grijs gekeerd is,
Het Woud getooid in zwart;
Als de regen sijpelt op grond die smacht,
Het geplens zich vermengt met de wind
In het eeuwige spel om macht…
… Ik wacht.

Als het onweer overwaait,
In het duister de stilte dieper groeit,
Duizend schimmen onhoorbaar zich verroeren;
Als de angst ’s mensen keel verschroeit
Omdat van overal gevaren loeren
En plots ver weg een klokje klept
Dat zegt: ‘het is middernacht’…
… Ik wacht.

Maar wanneer zilver openspat,
De maan mij zoekt en vindt;
Dan buigt mijn lichaam naar mijn wil,
Versmelt het in woeste spasmen.
Een grauw, een knauw, een grom, een gil…
Zacht uitwaaiende orgasmen.

Mijn haar is vacht nu,
Mijn nagels scherp,
Mijn neus ruikt angst en leven.
Een flits, een, kreun…
De schaduw van de dood…
In het zilverlicht flikkeren mijn tanden
Bloederig rood…
Bloedstollend verscheurt mijn langgerekt gehuil
De valse vrede die de stilte bracht.
Ik hef mijn kop en kijk naar ’s manen pracht
Terwijl achter mijn bloeddoorlopen ogen
Genot mijn haat toelacht…
Het is nacht.

 

Wil je meer lezen over Peter en zijn verhalen? Neem dan een kijkje op zijn website. En Peter heeft ook een Facebookpagina om leuk te vinden!

Totaal aantal afbeelding(en) in deze galerie (klik voor vergroting): 9