Boekpresentatie “De Zoon van de Slang” op 15 februari 2020

De presentatie van De Zoon van de Slang het slot van “Kukulkans Meesterplan” van Peter Varg (pseudoniem voor Peter Adriaens), vond plaats in het Wereldhuis te Aalst, op 15 februari 2020, het weekend vóór Carnaval. Nu staat de stad Aalst bekend om haar Carnaval en hadden we misschien kunnen verwachten dat in de week ervoor de voorbereidingen al in volle gang zouden zijn. Zo was de parkeerplaats vlakbij het Wereldhuis omgetoverd tot kermisterrein en was het zoeken naar een plek om de auto die zaterdagmiddag kwijt te kunnen. Het had tot gevolg dat het programma een uur opgeschoven werd. Gelukkig was de opkomst toch goed.

Het programma was vol: verschillende mensen hielden een praatje, waaronder ik (mijn stuk vind je hieronder). Anderen lazen hun recensie voor “De Zoon van de Slang” voor. Die hadden allemaal één ding gemeen: Peter Varg heeft een uniek eindtijdverhaal neergezet. Het slot van de darkfantasytrilogie is een waardig slot, waarin alles samenkomt en – hoewel het een gelopen race lijkt – toch niets is zoals je denkt dat het is.

Hoe het begon

In maart 2015 ontving ik de eerste 50 pagina’s van het manuscript “Het einde komt” van Peter om te beoordelen. Het was een vlot geschreven verhaal dat ik het predicaat magisch-realistisch gaf. Dat bewuste boek publiceerde Peter uiteindelijk via Schrijverspunt.

In juli 2016 ontving ik opnieuw een mail van Peter. Hij gaf daarin aan dat mijn positieve beoordeling hem gestimuleerd had om verder te schrijven en het verhaal dat hij in gedachte had uit te werken tot een trilogie waarvan “Het Einde Komt” het slot vormde. Het eerste deel, “De Jaguarkrijger”, was op dat moment bijna voltooid en het tweede deel was in voorbereiding. Hij was bereid “Het Einde Komt” terug te trekken als Celtica Publishing zijn trilogie wilde uitgeven.

Het duurde tot begin 2017 voor ik inhoudelijk kon reageren. En mijn reactie was heel positief. De bijzondere manier waarop Peter de Europese cultuur met die van Zuid-Amerika – en dan met name Chili – wist te combineren, intrigeerde. Eindelijk een verhaal dat niet in een compleet verzonnen wereld afspeelde, maar op een continent dat veel te weinig voorkomt in Europese fictie. De mix van realiteit en fantasie vond ik echt geweldig.

Niet alles volgens plan

Eigenlijk was het de bedoeling om de trilogie binnen anderhalf jaar uit te geven: elk half jaar één deel. Maar dat was duidelijk té enthousiast. Er zat namelijk één boek goed dwars: “De Weerbeer”. Die Europese goden bleken weerbarstiger dan die van Zuid-Amerika!

Peter heeft een enorme fantasie, vol met prachtige, maar vooral gruwelijke wezens die hem allemaal hun eigen verhaal willen vertellen. En hij luistert naar hen allemaal, nieuwsgierig als zijn aard is. Maar die verhalen allemaal ook weer aan een publiek vertellen dat niet in Peters universa kan kijken, dat bleek nog niet zo eenvoudig.

Alles wat Peter geleerd heeft tijdens de redactieronden van “De Jaguarkrijger” en “De Weerbeer”, heeft hij zo goed mogelijk toegepast bij het herschrijven van het slot van zijn trilogie.

De Zoon van de Slang

Zoals jullie begrijpen, is de titel van het slot niet meer “Het Einde Komt”, die is veranderd in “De Zoon van de Slang”. Gelukkig heeft Peter voor dit boek de tijd genomen, iets wat gereflecteerd wordt in het verhaal. Er zit meer rust in, meer tijd voor overpeinzingen en diepgang. Maar vrees niet: het zit nog altijd tjokvol met actie!

Was er dan geen werk aan voor de schrijver? Zeker wel. Maar de aanpassingen kostten duidelijk minder tijd dan bij de voorgaande twee delen.

Tot slot dit. Het is alsof het lot bepaald had dat het afronden van het herschrijven van “De Zoon van de Slang” samenviel met de revolutie van oktober 2019 in Chili. Als we zo om ons heen kijken, dan zijn er heel wat parallellen te trekken tussen “Kukulkans Meesterplan” en de huidige toestand in de wereld. En daarin hebben wij allemaal een rol te spelen. Laten we met ons allen hard werken aan een happy end!

Na deze speech las ik dit bijzondere fragment voor uit “De Zoon van de Slang”, dat op treffende wijze de problemen laat zien die in Chili (en de rest van de wereld) spelen en die terug te voeren zijn op de kloof tussen arm en rijk. 

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar dit verhaal en heb je er nog niets van gelezen? Ga dan naar de website van Peter Varg, waar je van alles over zijn boeken kunt lezen, waaronder veel recensies.

Totaal aantal afbeelding(en) in deze galerie (klik voor vergroting): 15