Fantasize in gesprek met Marleen Dolman

Marleen DolmanIn Celtica’s Feestdagenspecial verscheen een deel van een interview met onze nieuwe schrijfster Marleen Dolman. Dit interview was eerder gepubliceerd op 22 november 2021 op Fantasize.nl. Wil je het helemaal lezen? Klik dan op de link! Hier kun je alvast het eerste stuk lezen.

Onlangs is Schijnsoldaat verschenen, het scifi-debuut van Marleen Dolman. Naar aanleiding daarvan had Isabelle Plomteux een gesprek met haar.

Hoi Marleen, fijn je te zien. Laten we maar meteen met de eerste vraag beginnen: kan je jezelf even kort voorstellen?

Nou, ik ben 35, getrouwd en moeder van twee kinderen. De oudste is zeven, de jongste vijf. Ik woon in Nijmegen en heb scheikunde gestudeerd. Ik heb 11 jaar lang in een lab gewerkt en tegenwoordig werk ik bij hetzelfde bedrijf op de dienst communicatie. En daarnaast schrijf ik natuurlijk.

Hoelang doe je dat al, dat schrijven?

Al ruim twintig jaar. Ik ben begonnen met fanfictie, zo heb ik hier nog ergens een Harry Potterverhaal van mijn hand liggen. Ik was ook grote fan van anime, dus daar heb ik als tiener eveneens flink wat verhalen rond bedacht. Naderhand ben ik getrouwd en heb ik kinderen gekregen, een drukke periode met weinig tijd voor schrijven, maar eens de kinderen wat groter waren, begon het toch weer te kriebelen. Ik had een aantal verhalen in mijn hoofd en daar heb ik datgene uitgekozen wat ik het helderste voor me zag. Dat ben ik gaan neerschrijven.

En dat was Schijnsoldaat?

(lacht) Nee, dat was een verhaal dat veel langer bleek. Zo lang dat het uiteindelijk het eerste boek van een vijfdelige scifi-reeks werd. Maar ik had ondertussen wat onderzoek naar uitgevers gedaan en wist dat ik weinig kans had om met een reeks bij een uitgever binnen te komen. Daarom besloot ik dat project even aan de kant te schuiven en eerst een ander, korter verhaal neer te pennen. Dat werd de standalone Schijnsoldaat, een thriller in een scifi-jasje.

Schijnsoldaat 3D coverJe hebt het boek dus heel bewust gepland?

Inderdaad. Ik heb een spannend standalone scifi-verhaal geplot en dat uitgeschreven.

Kan je kort vertellen waar het over gaat?

De tekst op de achterflap van het boek geeft dat nog het beste weer, denk ik: Kayla van Lohuizen verdwijnt achter de tralies als de zaak van haar baas Hegens, een van de beruchtste wapenhandelaars binnen het Aardse Rijk, wordt opgerold. Onder druk gezet door de autoriteiten, die haar broertje ergens hebben ondergebracht, gaat zij ermee akkoord om als kroongetuige op te treden. In afwachting van het proces wordt ze voor haar bescherming gestationeerd als schijnsoldaat op het militaire ruimteschip De Madrid. Het valt Kayla moeilijk zich daar staande te houden. Ze past niet in de groep, heeft moeite met haar superieuren en is bang dat uitkomt dat ze zich tegen Hegens heeft gekeerd. Zijn arm is lang en de mensen met wie hij samenwerkt, schuwen niets. Uit angst voor de veiligheid van haar broertje voelt Kayla zich gedwongen zich als speelbal te laten gebruiken. Tot ze té ver in het nauw wordt gedreven…

Is Schijnsoldaat Young Adult of leunt het erbij aan? Ik heb de eerste drie hoofdstukken gelezen (op de site van de uitgever, Celtica Publishing) en Kayla, het vrouwelijke hoofdpersonage, komt over als een jonge twintiger?

Klopt, ze is midden twintig, maar ik zie dit boek absoluut niet als Young Adult. Boeken in dat genre bevatten vaak een coming-of-agethema of hebben het over een eerste liefde. Schijnsoldaat is helemaal anders. Het is een spannend verhaal voor volwassenen, dat hopelijk zowel liefhebbers van het scifi-genre als thrillerfans zal aanspreken. Zelf noem ik het een thriller in een scifi-jasje. Dat is denk ik de beste omschrijving ervoor, omdat het verhaal zich concentreert op de spannende reis van het personage en niet te diep ingaat op de wetenschap in de wereld.

Nieuwsgierig naar meer? Ga dan naar Fantasize.nl.