Fantastische boekpresentatie “Nachtval” in Breda

Wethouder De Bie met Bas KockOp een zonovergoten 10de april was het zover: de boekpresentatie van Emperium, boek 1 – Nachtval, het debuut van de Bredase schrijver Bas Kock.

Bedrijventerrein STEK was omgetoverd in het gezellige Paper & Vinyl Festival waarbij de Romneyloods vanaf 15.30 uur gereserveerd was voor de presentatie. Daarvoor luisterden Marco Martens en zijn band het geheel op met muziek. Een steltloper met het Nachtvalvaandel zorgde ervoor dat de bezoekers naar de juiste plek geleid werden.

Het was al flink druk toen Tessa de Mol, de partner van Bas, de microfoon ter hand nam. Zij had de taak op zich genomen de boel aan elkaar te praten en vertelde onder andere hoe zij het had ervaren dat Bas gekomen was met het idee een boek te schrijven; iets waar hij zich vol overgave op stortte!

Na haar introductie was het de beurt aan uitgever Rianne Lampers om te praten over haar enthousiasme over het boek en de schrijver. Daarna nam de schrijver zelf de microfoon ter hand. Wat hij in elk geval wilde delen, dat was Tessa’s eerste reactie toen hij zei dat hij een boek wilde schrijven. Zij vond het seksy!

Op geanimeerde wijze vertelde Bas over zijn rusteloze bestaan waarin schrijven, muziek en de hang naar avontuur de rode draad vormen. Als journalist reisde hij naar oorlogsgebieden in Bosnië en Irak, hij reisde van Californië naar Panama en van Breda naar Kaapstad. Terug in Nederland besloot hij naar de universiteit te gaan en in 2014 ontstond bij hem het plan om een boek te schrijven. Hij ging keihard aan de slag – want ja, schrijven is gewoon werken! – en het resultaat is Nachtval, het eerste boek in de dark-fantasytrilogie Emperium.

Vervolgens werd de microfoon overhandigd aan wethouder van Werk, Inkomen en Cultuur, Marianne de Bie. Hoewel zij een een fervent lezer is, leest ze geen fantasy of dark fantasy. Ze had al een leesexemplaar ontvangen om een indruk te krijgen van het boek en gaf aan het zeker helemaal te willen lezen. Bas reikte haar officieel het eerste exemplaar uit.

Een week eerder had Bas mogen jureren bij de provinciale finaleronde van Read2Me! – dé voorleeswedstrijd voor brugklassers van het voortgezet onderwijs. Hij had Brugklas Voorleeskampioen Dishaino Puriel uitgenodigd om een stukje uit Nachtval voor te lezen tijdens de boekpresentatie. Dishaino nam de uitnodiging graag aan en wat deed hij het goed!

Tot slot sprak Bas zijn dank uit aan zijn ouders die hem altijd door dik en dun hebben gesteund in alles wat hij deed. Al was dat soms met een diepe zucht, van vooral zijn vader…

Totaal aantal afbeelding(en) in deze galerie (klik voor vergroting): 15