Geslaagde boekpresentatie “Het groene kristal”

Donderdagavond 8 maart 2018 vond in de Centrale Bibliotheek in Hoorn de boekpresentatie plaats van het debuut van Esther Wagenaar: Het groene kristal, het eerste boek in de fantasy-sf-trilogie Terra 7.

De avond begon met voorbereidingen. Esther had een doorlopende digitale presentatie gemaakt en Rianne zorgde voor de boeken, flyers en folders. Anaïd Haen, die de redactie van het boek heeft gedaan, was op het laatste moment helaas verhinderd, maar Rianne kon voor haar de honneurs waarnemen.

Praatje van de uitgeefster

Nadat de zaal was volgelopen en iedereen voorzien was van koffie of thee, opende Rianne de boekpresentatie met een speech. Zij vertelde dat Esther haar op 16 januari 2017 de synopsis van haar boek, de eerste 50 pagina’s en een korte biografie had gestuurd ter beoordeling en vond het mooi om te lezen hoe de Drägan Duma trilogie van Patty van Delft haar aangespoord had om werk te maken van haar eigen verhaal, dat zij schreef toen ze 21/22 jaar oud was.

Na het lezen van de stukken, meldde Rianne aan Esther dat zij enthousiast was. Heel in het kort: “Je schrijft vlot en begrijpelijk en je zet zonder veel opsmuk levendige beelden neer. Het verhaal komt zo echt voor mij tot leven. Conclusie: Ik ben enthousiast over je verhaal en zou het graag willen uitgeven!”

Anaïd Haen werd ingeschakeld voor de redactie en gezamenlijk hebben zij er een prachtig boek van gemaakt.

Rianne richtte ook een dankwoord tot Joost Zwaan, de ontwerper van de stoere omslag.

Esther over haar debuut

Vervolgens was het de beurt aan Esther om invulling te geven aan de boekpresentatie. Zij vertelde over hoe zij in 1992 zo veel pijn had dat het haar gehandicapt maakte. Ze moest haar fantasie kwijt en is daarom gaan schrijven. In negen maanden tijd schreef ze met de pen de drie delen over Terra 7. Nadat ze weer beter was, wilde ze een deel van haar leven inhalen en al haar energie ging uit naar muziek, studeren en werken. Heel af en toe haalde zij het verhaal weer tevoorschijn en liet het ook aan anderen lezen. Dat leverde waardevolle commentaren op en toen zij in 2016 gedwongen was het rustiger aan te doen, maakte ze echt werk van Terra 7. Het was een fijne ervaring om opnieuw kennis te maken met Virginia, Conrad, Dion, Zania, Kyril en al die andere personages in dit verhaal. Nadat zij het nog eens helemaal gelezen had, werd het haar duidelijk dat het tijd werd hen aan de wereld voor te stellen.

Het groene kristal gaat niet over ellende, maar vooral over hoop. Het feit dat mensen heel veel kunnen overwinnen en dat er aan oorlog, pijn en verschrikkingen ook eens een einde komt. Het schrijven en uitbrengen van haar debuut is Esthers eigen overwinning.

Na de speeches vormde zich een lange rij van enthousiaste toehoorders die allemaal een gesigneerd boek van Esther wilden hebben. Alles bij elkaar was het een gezellige en bijzonder geslaagde boekpresentatie!