Grote lezersenquête met winactie!

Wat en wanneerVan 1 tot 15 november 2023 zet de Fantastische Unie voor de tweede keer een grootschalige lezersenquête op. In een vijfentwintigtal vragen wordt gepeild naar het lees-, koop- en leengedrag van Nederlanders en Vlamingen die ‘fantastische’ boeken lezen: fantasy, sciencefiction , horror en/of YA met deze kenmerken.

Welke vragen mag je verwachten?

De Fantastische Unie wil graag weten waar je het afgelopen jaar je leesinspiratie vandaan haalde, waar je je boeken kocht, of je in het Nederlands las of in het Engels en waarom, of je liever een papieren boek dan wel e-book las enzovoort. Kortom, het zijn vragen over wat jij het liefste doet: ‘fantastisch’ lezen.

En je hoeft het niet voor niets te doen!

Onder de deelnemers verloot de Fantastische Unie maar liefst 30 Nederlandstalige ‘fantastische’ boekenpakketten. Elk pakket bevat drie boeken, geschonken door een flink aantal uitgevers en selfpubbers (zie de afbeeldingen).

Het genre (fantasy, SF, horror , ‘fantastische’ YA of een gemengd pakket) kies je zelf.

Al wat je hoeft te doen, is op de link klikken of de QR-code scannen (zie bij de afbeeldingen). Beide mag je overigens naar hartenlust delen. Graag zelfs! Tenzij je dat boekenpakket natuurlijk voor jezelf wilt houden…

https://peilingsffhnoden.qualtrics.com/jfe/form/SV_ezieMHMAfEszN4O

Als je wil meeloten voor de boekenpakketten, geef dan aan het einde van de enquête aan wat voor pakket je wil winnen en nog belangrijker: geef je e-mailadres op! Winnaars krijgen vóór eind november bericht, de gewonnen boeken worden met een stapeltje flyers (over nog meer leesvoer) en ander leuks zoals boekenleggers thuisgestuurd.

Wat is het doel van deze enquête?

Met deze enquête wil de Fantastische Unie een zo goed mogelijk beeld krijgen van de lees- en aankoopvoorkeuren van ‘fantastische’ lezers in Nederland en Vlaanderen. Er wordt best veel onderzoek gedaan naar Nederlandse en Vlaamse leesvoorkeuren, maar die onderzoeken zijn algemener en gaan meestal over alle genres. De enquête van de Fantastische Unie richt zich specifiek tot lezers die gek zijn op ‘fantastische’ young adult of fantasy, sciencefiction en/of horror voor volwassenen.

Waar kan ik de resultaten nalezen?

De resultaten zullen worden gepubliceerd op deze website, onder onderzoek, eigen enquêtes. De resultaten van de vorige lezersenquête vind je eveneens daar terug.

Over de Fantastische Unie

De Fantastische Unie is een nieuw Vlaams-Nederlands non-profit initiatief voor het Nederlandstalige ‘fantastische’ genre.

Met de slogan ‘samen voor het fantastische genre’ en een gloednieuwe website is eind maart 2023 de Fantastische Unie van start gegaan: een non-profit initiatief van Nederlandse en Vlaamse ‘fantastische’ auteurs en uitgevers dat lezers, auteurs, uitgeverijen en boekhandels wil verenigen en Nederlandstalige boeken met een ‘fantastisch’ element wil promoten. Denk daarbij aan sciencefiction, fantasy, horror en ‘fantastische’ young adult, maar ook aan bovennatuurlijke thrillers, magisch-realistische literatuur en fantastische poëzie. Bij de Fantastische Unie is ieder ‘fantastisch’ boek en iedere ‘fantastische’ lezer welkom.

Daarnaast biedt de Fantastische Unie Nederlandstalige auteurs de ruimte om hun schrijfpraktijk te professionaliseren, verzamelt en deelt de Fantastische Unie bestaande informatie en voert ze onderzoek in en naar het ‘fantastische’ veld in Nederland en Vlaanderen.

Geïnteresseerden kunnen terecht op de website van de Fantastische Unie: www.fantastische-unie.eu.

Reels en fotocarrousels met ‘fantastische’ leestips zijn te vinden op Facebook, Instagram, TikTok en YouTube.

De Fantastische Unie heeft ook een (besloten) Facebookgroep waarin iedereen met een hart voor het ‘fantastische’ genre ideeën kan uitwisselen, samenwerkingsverbanden kan aangaan en feedback kan geven op de werking van de Unie.