Interview met Dawn Faber

In Celtica’s Magazine van september 2020 verscheen een interview met Dawn Faber. Sheila Vermeulen, van boekenblog Indeboekenkast had flink wat vragen voor deze nieuwe aanwinst voor Celtica Publising. Alhoewel… Helemaal nieuw is Dawn natuurlijk niet!

Hieronder alvast een intro naar het interview.

Sheila in gesprek met Dawn Faber

Voorkant HeideduvelVanaf 8 september 2020 is Heideduvel, het horrordebuut van Dawn Faber, beschikbaar in de boekhandel. Naar aanleiding daarvan mocht ik – Sheila Vermeulen – haar, voor Celtica Publishing en de blog Indeboekenkast, een aantal vragen stellen. (Dawn Faber is een pseudoniem van Nathalie Kokke. Nathalie schreef onder haar eigen naam eerder al de boeken Bink en Nozem).

In dit vraaggesprek vertelt ze over haar nieuwe boek Heideduvel, over haar eerdere boeken en onthult ze al iets over haar volgende schrijfproject.

Heideduvel is jouw eerste horrorverhaal. Hoe is het idee ontstaan?
Enkele jaren geleden bezocht ik vrienden in hun nieuwe huis aan de rand van de Kalmthoutse Heide. Ze wonen afgelegen en hun achtertuin bestaat uit een groot weiland met direct daaraan grenzend het bosgebied. Toen de zon onderging merkte ik op hoe onheilspellend de duisternis achter hun huis oogt. Er kon zich van alles in de bossen schuilhouden. Met in mijn achterhoofd de legendes over witte wieven en bosgeesten, begon ik aan Heideduvel te werken.

Hoe bereid je je voor op het verhaal dat je gaat schrijven?
Om eerlijk te zijn? Niet. Voor mij is schrijven vergelijkbaar met het tekenen van fi-guurtjes tijdens een lang telefoongesprek: het begint met een paar losse zinnen/wat korte fragmenten. Als het iets is waarvan ik denk dat het de moeite waard is om aan verder te werken, begin ik me in het onderwerp te verdiepen. Ik doe mijn research dus on the spot.

Eerder zijn van jouw hand de boeken “Bink” en het vervolg “Nozem” verschenen, die binnen een heel ander genre vallen. In hoeverre verschilt de voorbereiding van die boeken met de voorbereiding van “Heideduvel”?
Bink is een geval apart: hij bestond al voordat ik er überhaupt aan dacht om een boek te schrijven. Ik heb een masterclass Character Design & Storytelling gevolgd bij cartoonist Joe Murray (Rocko’s Modern Life, Camp Lazlo). Ik creëerde zijn personage, achtergrond, huidige leefsituatie en avonturen, maar daar bleef het ook bij. Pas toen een vriendin hem “leerde kennen” en we over zijn verhaal spraken, kwam het idee naar boven een verhaal op papier te zetten. Aldus geschiedde.
De personages en het verhaal van Heideduvel daarentegen, ontstonden pas toen ik wilde schrijven over dat ene afgelegen huisje.

* * *

Wil je het interview verder lezen? Ga dan naar de septembereditie van het magazine. Daarin vind je ook informatie over Heideduvel, het griezeldebuut van Dawn, én de eerste recensies van dit spannende boek.