Zaterdag 13 mei was het zover; op deze dag vond de boekpresentatie van Kukulkans Meesterplan, Boek I – De Jaguarkrijger plaats in het Wereldhuis in Aalst, België. Er was voor alles gezorgd: Chileense hapjes, drankjes, posters en flyers. En natuurlijk het allerbelangrijkste: de boeken! Schrijver Peter Varg kon eindelijk het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
De bezoekers stroomden al snel na opening binnen en de sfeer zat er direct goed in. Er was volop gelegenheid om de schrijver te feliciteren met zijn boek. Tegen 14.45 uur had iedereen vervolgens een plekje gevonden in de zaal om te luisteren naar de verschillende besprekingen. Uitgever Rianne Lampers luidde het officiële gedeelte in, waarna Peter het woord nam en vertelde hoe hij ertoe gekomen was de trilogie Kukulkans Meesterplan, een niet alledaagse fantasy, te schrijven.
Peter vertelde het volgende:
Eindeloze oorlogen, een verpest milieu, rijkdom die steeds weer verkeerd wordt verdeeld, macht die steeds weer verkeerd wordt gebruikt. Politieke en religieuze leiders hebben ons door de eeuwen heen altijd opnieuw Utopia, het paradijs, beloofd. Uit onwetendheid hebben wij hun verhalen geloofd en hebben we voor hen kastelen en tempels opgetrokken. In ruil gaven ze ons een rotte wereld, gebouwd op de illusie van rechtvaardigheid en gelijkheid.
Toen ik 45 jaar geleden de wereld rondom mij begon te bevragen en op zoek ging naar de oorzaken van al die ellende, kreeg ik te horen dat de mens het had verkloot. Dat zal dan wel zo zijn… Maar waarom? Waarom zijn wij mensen zoals we zijn?
Op zoek naar antwoorden kwam ik in de jaren tachtig in Chili terecht. Daar was Generaal Pinochet toen heer en meester. Tussen het puin van de dictatuur heb ik mooie dingen gezien. De mens op zijn best. Ik zag ook andere dingen… duistere dingen, die aan mijn ziel zijn blijven kleven.
Om de woede en de onmacht die in mij bleven broeien en groeien betekenis en zin te geven, heb ik van mijn zoektocht een verhaal gemaakt. Vandaag stel ik jullie met trots ‘De Jaguarkrijger’ voor. Dit boek is het eerste deel van de fantastische trilogie ‘Kukulkans Meesterplan’.
Heel bijzonder is het feit dat Peter niet alleen zijn eigen personage, in de hoedanigheid van Belgische vrijwilliger in Chili, gebruikt heeft in het verhaal, maar ook zijn vrouw Monica als lid van de werkelijk bestaande Coya-stam.
Na Peter volgden er een aantal boekbesprekingen. De eerste door Evelien, die het boek gelezen heeft als psychologe, en de tweede door Katrien als antropologe. Na Katrien besprak Natasha, Peters dochter, het boek. Zij is in Chili geboren en is een kind van twee werelden. Een citaat uit haar bespreking:
Zijn woorden nemen mij mee naar het land waar ik geboren ben. Ze laten je als lezer echt proeven van wat het is om omarmd te worden door een liefdevol gezin dicht bij de Andes. Het is iets magisch en ik kan als getuige spreken dat dat het nog steeds is.
Tot slot kreeg Monica het woord, Peters muze, zoals hij zelf zegt. Zij is de dochter van een curandera (vrouwelijke sjamaan) die kinderen genas die aan ongeneeslijke ziekten leden, en een vader die de botten zette van mensen die iets gebroken hadden. Als geen ander kent ze de cultuur die Peter heeft gebruikt als inspiratie voor het verwoorden van zijn zoektocht naar antwoorden op zijn levensvragen.
De volledige recensies van Evelien, Katrien, Natasha en Monica zijn te lezen op de website van Peter Varg.