Presentatie “Ashan, Deel I – Overleven” in Boekhandel Hoofdstuk Een

Zaterdag 8 juni was het zover. Dirk Warnaar presenteerde zijn debuut Ashan, Deel I – Overleven in de prachtige winkel van Jan en Petra Biesheuvel, Boekhandel Hoofdstuk Een. Er was gezorgd voor versnaperingen en Dirk had zich goed voorbereid met een uitgebreide speech. Nu kan ik daar een stukje uit citeren, maar eigenlijk is het veel leuker om die helemaal met jullie te delen, juist omdat het een bijzonder verhaal is van een heel gewoon mens.

“Afgelopen week vroeg ik mijn vader of hij ooit verwacht had dat ik nog eens een boek zou schrijven. Zijn antwoord: Ja!
Ik was even verbluft en vroeg waarom. Hij vertelde dat ik toen ik nog thuis woonde, net als de meeste pubers slecht mijn kamer opruimde en dat mijn moeder, net als de meeste moeders, de bende regelmatig rechttrok. Ze had mijn vader verteld dat ze daarbij regelmatig allerlei schrijfsels van me tegenkwam en dat ik volgens haar heel leuk kon schrijven. Ik vind het fijn om dat te weten, want zo is ze er voor mijn gevoel vandaag toch een beetje bij, ook al is ze deze maand alweer tien jaar geleden overleden.
Ashan kwam ruim dertig jaar geleden voor het eerst mijn gedachten binnen gewandeld. Hij was toen nog een jong boefje met een groot talent om zichzelf in de nesten te werken. Ik had geen goede verhaallijn en daarom strandde elke poging om die avonturen uit te schrijven. Er was een gedwongen sabbatical voor nodig om daar eindelijk in te slagen. Zo zie je maar: soms komen goede dingen op een merkwaardige manier op je af.

Na een paar maanden schrijven voelde ik me zeker genoeg om Giny, mijn vrouw, te vertellen over mijn nieuwe dagbesteding. Ze reageerde enthousiast en bood spontaan aan om mijn eerste lezer te worden. Dat was best spannend, want haar mening is voor mij bij alles wat ik doe toch wel de belangrijkste. Gelukkig bleek ze een perfecte bèta-lezer: ze trok de bladzijden nog net niet onder me vandaan en gaf me feedback waar ik wat mee kon, zowel taalkundig als qua verhaallijn. Zonder haar steun en enthousiasme zou dit boek nooit verder dan mijn computer zijn gekomen.

Mijn eerste boek was nu af, nu nog een uitgever. Na een moeizame start kreeg ik een aanbod waar ik geen goed gevoel bij had. Ik vertelde Giny over mijn twijfels, en die gaf me een goed advies: vraag het aan Jan.
Jan en Petra BiesheuvelDaarmee bedoelde ze Jan Biesheuvel, samen met zijn vrouw Petra de eigenaar van boekhandel Hoofdstuk Een, ons vaste adres voor vrijwel al onze boeken. Jan is fantasy-specialist en weet precies welke uitgevers een stapje harder lopen voor hun schrijvers. Hij reageerde enthousiast en bood zich aan als tweede bèta-lezer. Hij adviseerde me om contact op te nemen met Celtica Publishing. Gaandeweg boden Petra en Jan me ook aan om de boekpresentatie in hun winkel te houden. Een aanbod waar ik graag op in ben gegaan. Petra en Jan: heel erg bedankt!

Een kort gesprekje met Rianne Lampers leerde me dat de aanpak van Celtica Publishing me wel aansprak. Ik stuurde haar mijn manuscript en wachtte af. Een paar spannende weken later volgde een enthousiaste mail met een heleboel zeer goede feedback, die ik in hoog tempo verwerkt heb. Daar bleef het niet bij, want daarna volgde een tweede review en nog eentje om de laatste puntjes op de i te zetten. Ik heb vooraf nooit geweten dat een uitgever zoveel werk aan een boek heeft! Nu alles is afgerond kan ik gerust zeggen dat haar inzet mijn boek naar een hoger niveau heeft getild. Rianne: heel erg bedankt!

Ashan is gedrukt en ligt in de winkels. Ik ben een beginnend schrijver, zonder een bekende naam en zonder een hoog marketingbudget. Ik ben daarom heel blij met alle interesse via FaceBook, LinkedIn, De Botlek, en vooral jullie aanwezigheid bij deze boekpresentatie! Ik hoop natuurlijk dat veel van jullie mijn boek kopen en er net zo enthousiast over zijn als ikzelf. Als dat inderdaad zo is, dan wil ik jullie vragen om de mensen om jullie heen over dit boek te vertellen en dat jullie recensies schrijven op de websites van de verschillende webwinkels. Iedereen hier: heel erg bedankt!

Hoe nu verder? Wel, ik heb nog veel meer verhalen in mijn hoofd zitten, en nu de eerste eenmaal gepubliceerd is weet ik zeker dat er nog meer gaan volgen. Het tweede deel van Ashan ligt al klaar voor een eerste revisie. Tegelijkertijd ben ik bezig met een nieuw boek, in een nieuwe omgeving en met nieuwe hoofdrolspelers. Een boek waarin de goden op aarde lopen en mensen gebruiken om hun onderlinge rivaliteit uit te spelen. Ik heb de definitieve verhaallijn nog niet compleet, maar ik weet wel waar het heen gaat. Ik ben heel benieuwd!

Schrijven is heerlijk! Ik hoop het nog jaren te mogen doen!”

Totaal aantal afbeelding(en) in deze galerie (klik voor vergroting): 9