Vier Schrijvers Verrassend Verschillend – Adriaens Writers Guild

Hoe vaak komt het voor dat maar liefst vier telgen uit één gezin boeken schrijven en publiceren? Er is het voorbeeld van de Britse Brontë-zusters, maar dat is al van de negentiende eeuw. In de eenentwintigste eeuw is het de Vlaamse familie Adriaens die het vak van schrijven verstaat. Broers Peter en Eddy, en zussen Marlies en Linda Adriaens vormen met elkaar Adriaens Writers Guild. Op 22 mei organiseren zij het evenement “Vier Schrijvers Verrassend Verschillend”, aanvang 14.00 uur, in het Wereldhuis, Nieuwbeekstraat 35, in Aalst. Liefhebbers van lezen zijn van harte welkom om kennis te maken met de veelzijdige schrijvers en hun werken.

Celtica Publishing, uitgever van twee Adriaensen

Het evenement wordt mede-georganiseerd door Celtica Publishing, de Nederlandse uitgeverij die van één broer en één zus boeken heeft uitgebracht. Van de eerste, Peter Varg (pseudoniem), is de meest recente uitgave de verhalenbundel, Geheimen van stof en zand, verschenen in januari 2022. Over deze bundel schreef recensente Mariëlle Douma van internetmagazine Fantasize.nl onder andere het volgende:

Bijzonder is dat Varg alle personages echt een eigen stem weet te geven. De hoofdpersonages uit de vijf verhalen hebben elk hun eigen stijl van vertellen en voelen daardoor authentiek aan. De bijpersonages zijn dan wel redelijk eendimensionaal, maar dat is op zich begrijpelijk gezien de lengte van de verhalen.

De bundel heeft verder een opvallende schrijfstijl, waarin relatief weinig dialoog zit. Hier en daar schrijft Varg met een vleugje humor, zoals in het tweede bundelverhaal: “In de hel zullen ze demonen pas missen op het moment dat ze belasting moeten betalen,” grapte ik. […] Er bestaat niks ergers.” De bundel bevat ook enkele bijna filosofische, poëtische teksten die een rol spelen in de verhalen. Voor wie graag verder denkt dan het verhaal dat hij leest, zijn deze teksten de ingang naar een diepere laag in het desbetreffende verhaal.

Naast deze bundel gaf Celtica Publishing van Peter Varg de darkfantasy-trilogie Kukulkans Meesterplan uit, waar eveneens twee verhalenbundels bij horen: Droomsels van de leegte en De Boomridder.

De tweede Adriaens van wie Celtica Publishing een boek heeft uitgebracht heeft als pseudoniem Knisper Fogata. Haar debuut bij de uitgeverij is getiteld Home Paradijs, een ontluisterende roman over misstanden in de ouderenzorg die deels gebaseerd is op waargebeurde feiten.

Knisper Fogata brengt je naar een verzorgingstehuis waar het personeel overweldigd en onderbezet is en waar leidinggevenden en verzorgenden niet altijd de juiste intenties hebben. Ze laat zien dat het zorgsysteem faalt en dat mensen daarin ten onder gaan. Maar ze toont ook dat er in het falende systeem mensen zijn met het hart op de juiste plek. Die over hun eigen angsten heenstappen en hun uiterste best doen om de hartverscheurende situaties te verlichten en/of te veranderen.

Home Paradijs is een mooi verhaal dat je laat balanceren tussen hoop en vrees. Vrees omdat dit soort vreselijke instanties echt bestaan. En hoop omdat er bijna altijd mensen zijn die zich met hart en ziel inzetten voor de mensen voor wie ze zorgen. – Sheila Vermeulen, recensente Indeboekenkast.com.

Linda en Eddy Adriaens

Naast het kennis kunnen maken met Peter Varg en Knisper Fogata en hun werk, presenteren ook Linda Adriaens en Eddy Adriaens hun werk.

Linda Adriaens

Linda is begonnen met schrijven toen zij dertien jaar was. Haar eerste gedichten zijn verloren gegaan, maar vanaf haar vijftiende jaar heeft zij ze verzameld. Later schreef zij een soort dagboek, gericht aan God. Er ontstonden gedichten, gedachten, korte verhalen, haiku’s, enz… Ze volgde een aantal cursussen korte verhalen schrijven en deed zo kennis en ervaring op.

Sinds haar 27ste jaar schreef Linda gedichten om te delen wat zij ervoer van Gods liefde en trouw en van de mooie natuur.

Toen zij trouwde bleek haar man haar schrijven te waarderen en hij stimuleerde haar om eens een dichtbundel te maken om anderen te bemoedigen. Na zijn overlijden heeft zij dat ook gedaan en liet het boekje In stille verwondering uitgeven bij Kirjaboek.

Haar volgende boekje handelt over het leven en werk van haar man. Hij had zelf een boekje willen schrijven en had ook de titel al gekozen. Hij dicteerde haar slechts één hoofdstuk. Toch heeft zij zich niet laten weerhouden om zijn droom waar te maken. Dat boekje heet: Gegrepen en kwam ook uit via Kirjaboek.

Eddy Adriaens

Eddy schrijft geen fantasie. Tijdens zijn late tienerjaren schreef hij een boekje over zijn apenjaren. Veel later kwam daar nog een vervolg op onder de vorm van een reeks verhalen over jeugdliefde.

Na het overlijden van een tante volgde een verslag over de kernjaren van haar leven en nog later, na het overlijden van Paul Ghijsels, verscheen van zijn hand een bundeling van de uitspraken, voordrachten en brieven van Paul.

Daarnaast publiceerde Eddy een reeks compilatiewerken over coaching, communicatie en diverse onderwerpen die hem tijdens een bepaalde periode in zijn leven boeiden. De meeste van deze werken zijn in het Engels en gepubliceerd onder het pseudoniem Dean Amory.