Wereldhuis in het teken van “De Weerbeer”

Op zondag 18 maart 2018 presenteerde Peter Varg De Weerbeer in het Wereldhuis in Aalst, het tweede boek in de fantasytrilogie Kukulkans Meesterplan. Ook aan de verhalenbundel Droomsels van de Leegte, die eind juli 2017 verscheen en waarin verhalen staan die een aanvulling vormen op de trilogie, werd aandacht besteed.

De in stijl aangeklede zaal stroomde al snel vol met nieuwsgierige gasten, waaronder eerste schepen Ilse Uyttersprot. Zij lieten zich trakteren op een Vlaams biertje of een Chileense wijn, geheel toepasselijk bij het verhaal waarin de hoofdpersonen Chili achter zich laten en afreizen naar België, naar Aalst om precies te zijn. Peter trekt graag de parallellen tussen zijn eigen leven en dat van hoofdpersonen Peter en Monica in het verhaal.

Praatje van de uitgever

Rianne Lampers nam als eerste het woord. Zij vertelde dat het de bedoeling was om het tweede boek in de fantasytrilogie Kukulkans Meesterplan een half jaar na het eerste te laten verschijnen en het derde weer een half jaar later. In principe zou dat plan goed uitvoerbaar moeten zijn, omdat Peter het derde boek al af had en halverwege het schrijven van boek II was.

In tegenstelling tot bij het eerste boek – dat zij zelf eerst gelezen en geredigeerd had – schakelde ze voor de redactie Anna Mattaar in, die ook de eindredactie van het eerste boek op zich had genomen. En ook al is Peter wat taal betreft zeker een goede schrijver, inhoudelijk moest er toch nog heel wat gebeuren.

Bomvolle fantasiewereld

Wat doe je als schrijver als jouw bomvolle fantasiewereld zo enorm leeft in je hoofd? Hoe ga je deze delen met lezers die er niets van weten? Zullen al die verschillende wezens, die ieder op zich een rol spelen maar volkomen nieuw zijn voor anderen, de lezers niet overweldigen? Daar zat een beetje de crux. Het resulteerde erin dat er flink geschoven, geschrapt en herschreven moest worden voordat het boek klaar was om gedeeld te worden met het lezerspubliek. Peter is hard aan de slag gegaan met aanpassen en het eindresultaat mag er zijn. Enig kritiekpuntje naar de schrijver toe: hij mag soms best iets meer tijd nemen om zijn verhaal te doen.

Wat een ieder zal proeven bij het lezen van De Weerbeer, is Peters tomeloze enthousiasme. Peter is een echte verteller en zijn bloemrijke zinnen doen soms zelfs poëtisch aan. Die fantasiewereld in zijn hoofd is buitengewoon interessant en uniek. Zoals op de achterflap te lezen staat, overbrugt Peter hierin de geschiedenis van Atlantis tot Aalst en laat hij zien dat alles met elkaar verbonden is.

Verhalenbundel

Dan is er nog Droomsels van de Leegte. In deze verhalenbundel – waarvoor de redactie overigens ook in handen was van Anna Mattaar – komen personages aan bod die ofwel de trilogie niet gehaald hebben, of er slechts een kleine rol in hebben gekregen. Hun verhalen vormen echter interessante informatie die helpt om Peters fantasiewereld nog meer vorm te geven. Het zijn waardevolle, allerminst saaie geschiedenislessen.

Peter over De Weerbeer en Droomsels van de Leegte

Net zoals in De Jaguarkrijger stuurde Peter in De Weerbeer zijn personages erop uit om antwoord te vinden op zijn vragen: Waarom voeren we oorlog? Waarom verpesten we het milieu? Waarom verkloten wij alles? Of de lezer in zijn boeken de antwoorden zal vinden, is ook een vraag. Want de wereld van zijn boek lijkt dan wel sprekend op de onze, maar hoe zit het met die ontstaansgeschiedenis?

Voor Peter is alle mythologie aan elkaar verbonden en dat wil hij bijzonder graag delen met de lezers van zijn boeken.

Recensies

Aan de tafel zaten Antoon van Boxtael, Erwin Keymeulen en Marlies Adriaens die alle drie werk van Peter hadden gelezen. De beide heren namen De Weerbeer op hun conto en Marlies Droomsels van de Leegte. Alle drie de recensies zijn te lezen op de website van Peter Varg, samen met andere. Rianne las ook nog een stukje voor uit de recensie van Vanne Vannede van boekenblog Booktastic. Die recensie zal ook te lezen zijn in Celtica’s Magazine van april 2018.

Signeren

Na het officiële gedeelte werd er nog lang nagepraat in het Wereldhuis onder het genot van lekkere hapjes die weggespoeld konden worden met iets nats naar keuze. Onderwijl signeerde Peter een flink aantal boeken. Al met al was het een leuke, geslaagde boekpresentatie!