Splinters

Alweer jaren geleden leerde uitgever Rianne Lampers dichter Ivette Bens kennen. Ze was onder de indruk van de gevoeligheid en herkenbaarheid die Ivettes gedichten kenmerkten. Het waren stuk voor stuk gedichten geschreven vanuit het hart, met een groot gevoel voor haar omgeving. Die omgeving betrof zowel de menselijke kant als die van de natuur.

Toen Ivette met het idee kwam van een gedichtenbundel met daarin als illustraties het werk van een aantal fotografen die zij kende, omarmde de uitgever dit meteen. Zo is Splinters ontstaan, een prachtige, hardcover uitgave met zowel kleuren- als zwartwitfoto’s van de hand van Jeff Weyten, Nancy Huysmans en Bart Huysmans. Net als de gedichten zijn de foto’s gevoelig en mooi. Ze zijn van gewone mensen en herkenbare natuur. En juist dat maakt ze zo bijzonder.

Splinters is sinds het najaar van 2018 alleen nog verkrijgbaar als e-book. Je kunt het bij praktisch iedere internetboekhandel bestellen, en uiteraard ook via Celtica’s Webshop.

Verder kun je hier een voorproefje van het boek inzien.

Van alle gedichten die Ivette had aangeleverd heeft CPR er 46 uitgekozen voor Splinters. Een klein aantal heeft het helaas niet tot de bundel gered. Niet omdat ze niet goed waren, maar omdat er nu eenmaal keuzes gemaakt moesten worden.

Om je alvast een idee te geven van Ivettes werk, vind je hieronder een van de gedichten die niet in de bundel gepubliceerd is.

Singing in the rain

Hoe in de avond zacht de klaarte glijdt
de bomen obstakelend horizonten kleuren
en wij onstuimig en van alle zorg bevrijd
likkend de regen proeven en zijn wondere geuren

Hoe wij vanonder een grijs flanellen sprei
als Debbie en Gene door de druppels springen
en buitengewoon vals maar zo intens blij
over dansen en regen en echte liefde zingen

Hoe ik goed gek en waarschijnlijk te oud
mij net nu niet stoor aan al die vragende blikken
en juist datgene doe waardoor jij van me houdt
tussen deze oma en jou zal het toch altijd klikken