Anna López Dekker

Anna López Dekker (1970) leeft al sinds haar jongste jaren in meerdere werelden. Ze heeft een Nederlandse moeder en een Cubaanse vader en is in Barcelona opgegroeid; een mooie mix van culturen. Daarnaast heeft ze allerlei werelden in haar hoofd, die ze altijd heeft willen delen via verhalen.

Toch kwam het kunnen schrijven van romans als een verrassing. Nadat ze zich eerst jarenlang, naast het lesgeven, op de muziek heeft gericht, kwam een aantal jaren geleden ineens het eerste idee voor een boek. Het werd een fantasyroman voor jongvolwassenen, in het Spaans zodat ze het met haar leerlingen kon lezen. Deze is in 2016 in Spanje uitgebracht. Het was de eerste keer dat ze niet alleen een heel verhaal, maar ook een hele cultuur heeft bedacht, en het smaakte naar meer.

In haar dagelijkse leven staat Anna voor de klas. Ze probeert tieners de Spaanse taal bij te brengen en meestal lukt het. Afgezien van alle administratieve onzin er omheen vindt ze het nog steeds prachtig om met die leeftijdsgroep te werken. Ze geniet van de gedachtekronkels van haar leerlingen, van de tienerhumor, maar vooral van het zien van hun ontwikkeling. Ze zijn dan ook een constante bron van inspiratie voor haar, en de reden dat ze hen als doelgroep heeft gekozen.

Anna is gefascineerd door mensen en waarom ze doen wat ze doen. Fantasy is voor haar de perfecte manier om de menselijke natuur te onderzoeken. In een verzonnen wereld, met andere regels dan de onze, kun je namelijk geheel nieuwe situaties scheppen om te kijken hoe je personages reageren. Bovendien is ze altijd al bezig geweest met de vraag Wat als…?
“Wat als er een plant zou bestaan die een bepaald deel van het brein stimuleert?”
“Wat als er maar twee soorten elementale magie zouden zijn, in plaats van vier?”
“Wat als de geest van een mens fysiek van het lichaam gescheiden zou kunnen worden?”
Dit is het soort vragen van waaruit haar verhalen ontstaan.

De ontmoeting met Rianne Lampers is de voornaamste reden dat ze met het schrijven is overgestapt op het Nederlands. Toen zag ze hoeveel mooie fantasy er in deze taal geschreven wordt en ze wilde er ook deel van uitmaken. Ze is dan ook erg trots en blij dat haar eerste boek, Lathrain, 1 – De band in maart 2019 bij Celtica is gepubliceerd. Boek twee, De tocht, is op 18 maart 2020 verschenen en Anna hoopt dat er nog veel meer zullen komen. Ze heeft nog vragen genoeg.

Het derde boek van Anna bij Celtica Publishing, De Geestenmeesters, verscheen op 26 april 2022. Met De Geestenmeesters brengt zij een compleet ander verhaal; geen fantasy deze keer, maar een bijzonder sciencefictionverhaal waarin een jonge vrouw de hoofdrol speelt die na haar dood strijder voor het Licht wordt. Of is het wel allemaal zoals het lijkt?

Anna’s vierde boek is op 24 november 2023 verschenen en heeft als titel Kweekvijver. Dit boek kan, net als haar vorige, niet echt in een hokje geplaatst worden. Is het fantasy, sciencefiction, een deel van beide? Lees de verhalen en oordeel zelf!

Je kunt Anna’s boeken volgen op Facebook, op de pagina ExLibris Anna (deels Spaans), en haar eigen website www.exlibrisanna.com.

Celtica’s Cover Competitie 2022Celtica's Cover Competitie 2022 Brons

Het is inmiddels traditie om in het begin van een jaar terug te kijken naar de verschenen titels en aan lezers te vragen welke cover het meest aansprekend was. Dit jaar zag de top 3 er zo uit:

  1. Terras Altas, 2 – Inktzwart – door Patty van Delft, cover eveneens door Patty van Delft
  2. Geheimen van stof en zand – door Peter Varg, cover door Anaid Haen
  3. Geestenmeesters – door Anna López Dekker, cover door Ronald Helmstrijd

Van harte gefeliciteerd, Anna López Dekker en Ronald Helmstrijd!

Totaal aantal afbeelding(en) in deze galerie (klik voor vergroting): 5