Rianne Lampers

Rianne LampersRianne Lampers noemt zichzelf een lezende schrijver, een schrijvende lezer… Ze schrijft om te leven en leeft om te schrijven. Ze goochelt met woorden en zoekt doorlopend naar hun diepere betekenis of naar hun luchtige kronkels die haar op de gekste momenten laten lachen. Woorden, taal… Wie zou zij zijn zonder?

Rianne Lampers is geboren in 1963 in het verre Suriname. Daar heeft zij slechts negen maanden gewoond, daarna verhuisde haar familie terug naar Nederland, naar Hellevoetsluis om precies te zijn. In die stad heeft zij een groot deel van haar leven doorgebracht. In 2000 ruilde ze het ‘platteland’ in voor Capelle aan den IJssel – vlak tegen Rotterdam aan – om samen met haar dochter Yolinda, haar vriend Harm en zijn zoon Daniël een nieuw leven op te bouwen.

Van schrijver naar uitgever

In 2007 kwam haar horrorverhaal Het duistere pact uit als eerste boek van Books of Fantasy van Alex de Jong. Na enig zoeken naar een geschikte uitgever en het stoppen van de uitgeverij met welke zij een contract had, nam Rianne in april 2011 het besluit om uitgeverij Celtica Publishing op te zetten. Deze uitgeverij wil zich in het bijzonder op het fantastische genre richten. In juni 2011 kwam zodoende onder de vlag van Celtica Publishing Het duistere pact opnieuw uit, samen met het vervolg Vooravond van Armageddon. Samen vormen zij de eerste twee delen van de Kronieken van de Nieuwe Tijd.

Met het opzetten van uitgeverij Celtica Publishing vervulde Rianne haar lang gekoesterde wens om niet alleen haar eigen werk naar een hoger plan te tillen, maar ook dat van andere, getalenteerde Nederlandse en Vlaamse schrijvers. In juni 2012 voegde zij aan de uitgeverij de imprint CPR toe, een tak die romantisch en meer realistisch werk uitbrengt.

Aan de bizarre fantasie van Rianne ontspruiten vooral verhalen in het fantastische genre, maar eigenlijk wil zij zich niet in een hokje geplaatst zien. Dat is terug te zien in de bundel Bizarre verhalen die in november 2012 het levenslicht zag en waarin thriller, horror, sf en een vleugje fantasy de hoofdtoon vormen.

Begin mei 2013 is de heruitgave van De vriend van de koning verschenen. In dit verhaal worden werkelijkheid en fantasie moeiteloos tot één geheel geweven. De wereld van de Kelten wordt op boeiende wijze neergezet en de magie wordt zo overtuigend gebracht, dat je gelooft in de echtheid ervan. Rianne neemt je zowel feitelijk als magistraal mee op een reis over vriendschap, het leven en de dood. Een reis die je niet gemakkelijk loslaat.

Op 26 oktober 2014 vonden de Hebban Fantasy Awards 2014 plaats. Het was de eerste keer dat deze publieksprijs uitgereikt werd tijdens het Thrillerfestival. Tussen de uitreikingen van verschillende prijzen voor thrillerauteurs en zelfs een oeuvreprijs, mochten Thomas Oldeheuvelt en Martijn Lindeboom deze publieksprijs uitreiken. Rianne Lampers voelde zich die avond enorm trots, want maar liefst drie titels van Celtica Publishing haalden de top-10! Evi F. Verhasselt eindigde op de negende plaats met De Tranen van Tataneh, Femke De Vos werd vierde met De Kronieken van Riona – Verraad en Patty van Delft eindigde als hoogste met Drägan Duma – Zij Die Hoort. Voor haar geweldige boek kreeg Patty de derde prijs uitgereikt!

Pauze in schrijven

In verband met het werk dat Celtica Publishing met zich brengt, lukt het Rianne al jaren niet meer om zelf te schrijven. Dit is de reden dat de Kronieken van de Nieuwe Tijd stilgelegd zijn. De boeken zijn momenteel niet meer verkrijgbaar en ook Bizarre verhalen is uit de roulatie genomen.

Dit wil zeker niet zeggen dat Rianne de virtuele pen niet meer zal oppakken! Wie weet wat de toekomst nog brengt. Vooralsnog geniet zij echter nog heel veel van het vooruit helpen van andere schrijvers en met hen te zorgen dat hun projecten in de markt gezet worden.

Totaal aantal afbeelding(en) in deze galerie (klik voor vergroting): 6